När pandemin har lugnat ned sig sakteligen drar reseindustrin en lättnadens suck och har förhoppningar om att vi ska börja resa igen. Är du en av många svenskar som ska på semester i sommar och är orolig över hur Ukrainakrisen kan påverka dig? Vi har talat med några reseexperter och listar vart du kan finna trovärdig information om krisen kommer.
Vad är dina generella tips för resenärer om det uppstår en krissituation under resans gång?
– Håll koll på UD:s reserekommendationer innan och under resan, via Swedenabroad.se eller appen UD Resklar. Uppstår nödläge så hör av dig till svenska ambassaden i landet du befinner dig eller ring UD:s nödjour, säger resemagasinet Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström
Vilka destinationer skulle du undvika på grund av Ukrainakriget?
– Svårt att säga. Jag åker självklart inte till Ukraina eller gränsområden nära Ukraina. Det kan även kännas moraliskt fel att semestra nära en krigszon. Samtidigt är det många närliggande länder som drabbas av den minskade turismen, som till exempel Polen, Tjeckien, Slovakien med flera – till och med Finland. Så för att stötta den lokala ekonomin kan det vara en god gärning att resa dit men det är en komplex fråga. Man får följa utvecklingen noga och göra en egen bedömning.
Vad är viktigast inför resan?
– Att vara påläst, göra research och följa UD:s reserekommendationer. I dessa tider är det viktigt att vara påläst, även om man ”bara” ska resa i Europa, poängterar Fredrik Brändström.
”Med risk för tjat – UD:s reserekommendationer är väldigt pålitliga.”
Vilka nyheter följer du under en resa för att ta in information för att hålla dig uppdaterad?
– Mest svenska dagstidningar online – men ibland även lokala dagstidningar på engelska om det finns
Vilka frågor får ni till redaktionen angående risker med att resa i närheten av Ukraina?
– Det är väldigt mycket psykologi inblandat när man bokar resor. För en del kan det upplevas stressande att vistas i länder som ligger nära Ukraina, trots att det förmodligen inte är farligare att vara i Ungern, Polen eller Österrike än till exempel att vistas i Frankrike, Storbritannien eller andra västeuropeiska länder.
Vi intervjuade även Robert Lönnblad, General Manager Scandinavia på Finnair om hur de hanterar en kris och stöttar sina resenärer under Ukrainakriget.
Om ett land blir utsatt för krig eller annan krissituation. Vad brukar ni som flygbolag rekommendera era resenärer?
– Det är viktigt att följa instruktioner från myndigheterna, till exempel Swedenabroad.se ger viktigt information om läget i olika länder. Där kan man också anmäla sig till Svensklistan, så att myndigheterna kan kontakta svenskar som befinner sig utomlands om det blir nödvändigt.
Robert Lönnblad, General Manager Scandinavia Finnair Plc.
På frågan vilka skyldigheter de har som flygbolag svarar han att Finnair följer noggrant säkerhetsläget på deras destinationer och i det luftutrymmet som nyttjas. De gör även en egen riskanalys och delar informationen med deras flygbolagspartners. För tillfället använder Finnair inte Rysslands, Ukrainas eller Vitrysslands luftutrymme.
Hur brukar ni kommunicera vid krissituationer med era resenärer?
– Om det blir förändringar till våra flyg, informerar vi alla kunder via epost eller via textmeddelande, och berättar om de alternativ som finns tillgängliga. Då det ryska luftutrymmet stängdes, blev flygtiderna till våra destinationer Asien längre, och vi ställde även in en stor del av våra flyg till Japan. I liknande situationer som påverkar många flyg och resenärer informerar vi även via Facebook och Twitter. Det är viktigt att man har fyllt i rätt kontaktuppgifter i sin flygbokning, så att vi kan nå alla kunder så snabbt som möjligt.
De vanligaste frågorna från kunder i nuläget angående Ukrainakriget gäller användning av Rysslands och Ukrainas luftrum:
”Vi slutade flyga i Ukrainas luftrum innan kriget började, och vi slutade att använda Rysslands luftrum redan innan Ryssland stängde det.”
Vilka trovärdiga nyhetssajter eller myndigheter brukar ni rekommendera att man följer/läser och tar in information ifrån?
– Vi rekommenderar att alla följer sina egna myndigheters webbsidor. krisinformation.se och Swedenabroad.se är mycket bra källor för svenska resenärer.
Patrik Bergfeldt
Håll dig uppdaterad under resans gång:
Runt om i världen har Sverige 109 utlandsmyndigheter, detta inkluderar ambassader och generalkonsulat1. Till dessa kan du söka dig för stöd och information under er resa. Kontaktuppgifter till olika länders ambassader finner du på Regeringens hemsida, regeringen.se.
UD:s reseinformation uppfyller en av utrikesdepartementets viktiga uppgifter, nämligen att ”ge råd och information till svenska resenärer om hur säkerhetssituationen ser ut i olika länder”2. UD avråder från alla resor till Ukraina.
Trovärdiga källor:
krisinformation.se – Samlar myndigheternas information om resor.
Swedenabroad.se – UD:s rekommendationer om resor.
UD Podden
Stora svenska nyhetssajter:
Dagens Nyheter, DN.se
Sveriges Radio, sverigesradio.se
Sveriges Television, svt.se
UD i sociala medier:
Appar att ladda ned:
UD Resklar – UD:s rese-app med UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. Genom checklistan ”Min resa” kan du enkelt förbereda varje resa.
Krissituations-lista:
1. Gör research inför resan angående destinationen ni ska besöka.
2. Se till att vara försäkrad – Hemförsäkringar har ofta ett reseskydd som täcker 45 dygn. Men det räcker inte alltid. Ring ditt försäkringsbolag och fråga exakt vad som gäller.
3. Ta med det europeiska sjukförsäkringskortet om du ska resa inom EU/EES-land eller Schweiz.
4. Ladda ned appen UD Resklar.
5. Skriv ut viktiga resedokument ifall ni tappar internetuppkopplingen.
6. Anmäl er till Svensklistan på Swedenabroad.se så myndigheter vet vart ni befinner er. Länk till Svensklistan https://www.swedenabroad.se/svensklistan
7. Lista och spara trovärdiga källor och håll er uppdaterade om nyhetsläget under resan.